Vuoden 2015 stipendiaattimme Joonas Asikaisen kuulumisia

Terveisiä Berliinistä!

Hyvä Etelä-Savon säästöpankin kulttuurisäätiö! Kiitän vielä siitä tuesta, jonka olette stipendillänne minulle antaneet. Stipendinne on antanut minulle mahdollisuuden keskittyä päätyöhöni, eli laulamiseen. Kiireisen syksyn aikana ennätin Lappeenrantaan valmistautumisen sekä muiden töiden lomassa olemaan Berliinissä melkein kuukauden ajan. Tuona aikana ehdin saamaan laulutunteja monelle suomalaiselle laulajalle tutlta lauluopettajalta Elisabeth Werresiltä.
En voi liioin korostaa stipendin merkitystä myös Lappeenrantaan valmistautumisessa, sillä lauluopintoni Sibelius-Akatemialle tehtyäni, on minulle jäänyt kaikki lauluopiskelu itseni kustannettavaksi. Myöskään työskentely ja harjoitteleminen loistavien ammattipianistien kanssa ei ole ilmaista.
Lappeenrannan kilpailut menivät osaltani sairastellen, mutta siitä huolimatta onneksi kykenin laulamaan jokaisen erän ja saavutin kolmannen sijan. Lappeenrannan jälkeen suuntasin tieni suoraan Berliiniin ja uudelle opettajalle Sami Kustaloglulle. Lauluopinnot Kustaloglun johdolla ovat olleet minulle erittäin antoisia ja koen saaneeni häneltä paljon lisää omaan tekniseen osaamiseeni. Berliinin yksi parhaimpia puolia ovat myös kolme huippuoopperataloa. Täällä ollessani olen pystynyt nauttimaan laajasta valikoimasta oopperaesityksiä. Berliinistä on myös lyhyt matka muualekin Saksaan nauttimaan oopperasta. Yksi mieleen painuvimmista esityksistä oli mm. Lentävän Hollantilaisen ensi-ilta Bremenissä, jossa Sentan roolin lauloi asuintoverini Miina-Liisa Värelä. Toinen erittäin hieno esitys oli, kun saimme liput Staatsoperin La Bohem esitykseen jossa Marcellon roolia lauloi ensimmäistä kertaa Arttu Kataja.
Laulutuntien lisäksi olen ehtinyt myös käymään koelauluissa. Viimeisin agentuurikoelaulu menikin oikein hyvin ja pääsin Stellis Polaris nimisen agentuurin listoille. Maiseman vaihdos, uuden oppiminen ja kulttuurista nauttiminen on tehnyt minulle hyvää ja koen niiden vaikuttavan positiivisesti myös taiteilijuuteeni. Tällä hetkellä vielä kamppailen saksan kielen opintojen kanssa uskoen, että opin vielä puhumaan saksaa riitävällä taidolla, saadakseni siitä itselleni työkielen. Vaikka elämä täällä on ollut makoisaa, joudun jo pian palaamaan Suomeen, sillä työt odottavat siellä. Heti toukokuussa tulee Lemmenjuoma, jossa laulan pitkään haaveilemani roolin, Belcoren. Tämän jälkeen alkaakin Savonlinnan oopperajuhlilla Kuolleen talon harjoitukset, jossa laulan Nuorta vankia. Tämän lisäksi toimin ESMO ry:n puheenjohtajana sekä tuottajana, jonka kanssa tuomme oopperajuhlien ohjelmistoon Punahilkka -satuoopperan. Savonlinnan jälkeen pääsen ensimmäistä kertaa työskentelemään Päivi Nisulan luotsaaman Saaristo-oopperan uudessa Der Kaiser von Atlantis produktiossa, jonka esitykset ovat Turussa. Suunnitteilla on myös paljon muita mieluisia töitä, mutta niistä sitten tuonnempana lisää.
Odotan innolla kesää ja syksyä, mutta odotan myös talveä, jolloin tarkoitukseni on palata tänne Berliiniin. Tosin freelancer laulajana suunnitelmat muuttuvat nopeasti ja tie vie sinne mistä töitä löytyy.

Hyvää kevättä Berliinistä toivottaen!
Joonas Asikainen