Nykytaidetta esillä Mäntyharjun asemalla kesällä 2019

Mäntyharjun Asemanlammen ympärille ja rautatieaseman alueelle on tulossa uusi, koko kesän mittainen taidetapahtuma ”Taideasema Mäntyharju”.

Mäntyharjun kunta ja Etelä-Savon Säästöpankin Kulttuurisäätiö aloittavat taiteellisen tapahtumayhteistyön tulevana kesänä Mäntyharjun keskustassa. Etelä-Savon säästöpankin Kulttuurisäätiö avaa erillisen avustushaun Etelä-Savon alueella pysyvästi asuville kuvataiteen ammattilaisille toteuttaa väliaikainen nykytaideteos ”Taideasema Mäntyharjun”. Teokset tulevat Mäntyharjun rautatieaseman ympäristöön Asemanlammen ympärille ja mahdollisesti Askeleen vanhan kenkätehtaan ympäristöön.

Mäntyharjun kunta koordinoi, tiedottaa ja markkinoi tapahtuman sekä avustaa teosalueen pystyttämisessä. Teokset ovat pääsääntöisesti tulossa Mäntyharjun kunnan omistamiin kiinteistöihin ja maa-alueelle Mäntyharjun rautatieasemalle ja Asemanlampea ympäröiville puistoalueille. Tapahtuma avataan yleisölle 15.6.2019 ja teokset ovat paikallaan elokuun loppuun.
Etelä-Savon Säästöpankin Kulttuurisäätiön rooli on myöntää taiteilijoille apurahoja näyttelyn toteuttamiseen.

Taiteilijat Taideasema Mäntyharjuun valitsee työryhmä, jossa taiteellisena asiantuntijana on mänttäläinen taiteilija Krister Gråhn.
– ”Arvostan Mäntyharjun pyrkimystä monipuolisen kuvataideyleisön saavuttamiseen ja myös kuvataiteen tasaveroisen saavutettavuuden kehittämistä” -kertoo taitelija Krister Gråhn.

Paikallisina jäseninä valintaraadissa ovat, Krister Gråhnin lisäksi, Mäntyharjun kunnan kuntataiteilija Mari Liimatainen, Mäntyharjun kunnan kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky sekä Juha Vallin, joka edustaa Etelä-Savon Säästöpankin Kulttuurisäätiötä.

”Mäntyharjun rautatieaseman kautta kulkee tuhansia ihmisiä. Tämä on hieno avaus toivottaa tulijat tervetuleeksi Mäntyharjun kulttuurikuntaan; taidettahan ei koskaan voi olla liikaa” -sanoo Juha Vallin, Etelä-Savon Säästöpankin kulttuurisäätiön hallituksen jäsen.
– ”Hakuaika on todella lyhyt ja nopea, mutta toivottavasti taiteilijat Etelä-Savosta ehtivät mukaan tapahtumaan sekä ehdottavat rohkeita ja ennakkoluulottomia teoksia toteutettavaksi.”

– ”Tämä on upea kädenojennus kulttuurisäätiöltä kulttuurikunnalle ja mahdollisuus eteläsavolaisille taiteilijoille – jopa kulttuuripoliittinen kannanotto, tukea taiteen elivoimaisuutta Etelä-Savossa. On hienoa, että säätiö ja kunta tarttuivat rohkeasti tilaisuuteen”.
– ”Odotan rikasta ja kiinnostavaa kokonaisuutta. Tämähän on mainio tilaisuus esitellä eteläsavolaista taidetta ja sielunmaisemaan omilla syntysijoillaan” innostaa Mäntyharjun kuntataitelija Mari Liimatainen.

– ”Mäntyharjun kunta pyrkii olemaan ennakkoluuloton kulttuurikunta. Toivon, että tämä matalan kynnyksen taidetapahtuma saa taas paikalliset innostumaan nykytaiteesta, kuten Katajainen kansa -taidetapahtuma pari kesää sitten. Taidetapahtuma tarjoaa myös matkailijoille hyvän syyn tutustua Mäntyharjun keskustaajamaan tarkemmin.” –

– ”Etelä-Savon säästöpankin kulttuurisäätiöltä hieno avaus”, kiittelee kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky

Hakuaika Taideasema Mäntyharjun -taiteilijaksi on 18.3.-5.4.2018. Hakulomake löytyy osoitteesta www.taideasemamantyharju.com/hakulomake

Etelä-Savon kulttuurisäätiö voi myöntää 1000-2500€ avustuksen teoksen toteuttamiseen/ taiteilija. Kokonaisavustussumma on noin 10 000€. Avustus sisältää
sekä teoksen toteuttamisen (työn), kuljettamisen ripustuksen/ pystytyksen ja purkamisen. Hakemukseen tulee eritellä kulut (mm. ripustaminen, kuljetus ja purkaminen), jotta säätiö voi määritellä avustuksen määrän. Taideasema Mäntyharju -teos voi olla paikalleen rakennettava tai jo valmis teos, joka sopii taideasema Mäntyharjun kulttuurihistorialliseen ympäristöön. Esim. maataide voisi tulla kyseeseen. Mäntyharjun aseman rakennuksien ulkoseiniä voidaan käyttää hyödyksi esim. erillisiä teoksia voi kiinnittää seiniin, jos teokset eivät vahingoita kulttuurihistoriallisten rakennusten seinäpintaa. Askeleen entisellä kenkätehtaalla on tarjolla pari pienehköä ja matalaa liimakellaria, jonne on mahdollista sijoittaa teos. Miksei jopa Asemanlampi itsessään voisi olla teoksen sijoituspaikka.

Kokonaisuus muodostuu, kun hakijat ovat selvillä. Lisätietoa ja hakulomake löytyy osoitteesta: www.taideasemamantyharju.fi

Etelä-Savon Säästöpankin Kulttuurisäätiön tarkoituksena on eteläsavolaisen kulttuurin ja kotiseutuperinteen tukeminen. Säätiö jakaa vuosittain erikseen päätettävän summan seudun kulttuuria, kotiseututyötä ja perinnettä edistävään toimintaan.

Lisätiedot:

Anu Yli-Pyky
Kulttuurisihteeri
Mäntyharjun kunta
PL 76
52701 MÄNTYHARJU
Puh. 0400 797 944

anu.yli-pyky@mantyharju.fi
www.mantyharju.fi